13. Naar de Riekermolen
Loop verder over de Kalfjeslaan richting de rivier de Amstel tot waar de weg omhoog gaat. Ga linksaf en loop over het voetpad langs het beeld van Rembrandt bij de Riekermolen en stop bij het informatiebord.
Foto 14: Beeld van Rembrandt bij de Riekermolen aan de Amstel
Rembrandt maakte vaak landschapstekeningen langs de Amstel. Dit door Han Wezelaar gemaakte bronzen beeld is in 1969 hier neergezet 300 jaar na de dood van Rembrandt. Nu kijkt Rembrandt uit op de plek waar De Smient, een pont voor fietsers en voetgangers de Amstel oversteekt van mei tot en met augustus.
De Riekermolen stond vroeger bij het dorp Sloten dat nu in Amsterdam-West ligt. De molen is gebouwd in 1636 en verhuisde in 1961 naar deze plek toen het Nieuwe Meer naar het noorden werd uitgebreid ten koste van de Riekerpolder bij Sloten. Er staat een interessant informatiebord voor de molen.
Vraag 5: De Amstel ligt hoger dan het gebied dat er naast ligt. Hoe kan dat?
Vraag 6: Is het gevaarlijk dat de Amstel hoger ligt dan het omliggende gebied?
Vraag 7: Waarheen stroomt het water in de Amstel?
Vraag 8: Waarheen stroomt het water in Buitenveldert?
In de Buitenveldertse polder ligt het water 2 meter onder zeeniveau. De rivier de Amstel ligt op 40 centimeter onder zeeniveau. Dat is een verschil van 160 centimeter, zie figuur 1.
Vlakbij begraafplaats Zorgvliet ligt aan de Amsteldijk op nummer 272 een gemaal en daar vlakbij ook een sluis. Daarheen lopen langs de Amstel en dan weer terug kan, maar is een flinke extra wandeling. Heel de polder Buitenveldert watert bij het gemaal af op de Amstel. Op de watersysteemkaart staan gemaal Stadwijck en bijbehorende sluis in het noordoosten langs de Amstel. In noodgevallen kan de Riekermolen helpen water op de Amstel te lozen.
Als er teveel water in de Buitenveldert is, pompt het gemaal Stadwijck het water naar de Amstel. Als er bij droogte te weinig oppervlaktewater in Buitenveldert is, kan water uit de Amstel via de sluis in de polder gelaten worden, maar dat komt weinig voor. De capaciteit van het gemaal is maximaal 126 kubieke meter per minuut.
Instructies 'Buitenveldert Oost'
- Hoe het begon
- Start op het Ontmoetingseiland
- Ga richting Amstelpark
- Rechtdoor naar patio
- Van Leijenberghlaan over
- Naar het speelbos
- Speelveldje en voetbalveldje
- Naar Bovigne
- Van Boshuizenstraat over
- Loop Nederhoven uit
- Ga de Kalfjeslaan op
- Verder over de Kalfjeslaan
- Naar de Riekermolen
- Naar het Amstelpark
- Over Mensinge
- Langs het water
- Over Holy
- Naar het politiebureau
- Naar het Gelderlandplein
- Naar de Willem van Weldammelaan
- Einde wandeling